Verpleegkundige Geja Hulzinga in GrootHeerenveen

Tekst door (c) Janita Baron voor GrootHeerenveen, december 2022

“Het is mooi en dankbaar werk!”

Namens Aardema Zorggroep werkt Geja Hulzinga met veel plezier als wijkverpleegkundige in het gebied Heerenveen-zuid. Ze studeerde in 2015 af als HBO-verpleegkundige in de richting van ziekenhuiszorg. Ondertussen werkte ze al als oproepkracht bij Aardema en dat bevalt van beide kanten zo goed dat ze het aanbod krijgt om te blijven. Deze kans grijpt Geja graag aan!  

Inmiddels is ze 32 jaren jong en heeft ze al doende flink bijgeleerd. De Thuiszorg is, onder andere dankzij de zorgverzekeringen, aan veranderingen en ontwikkelingen onderhevig. Zo moeten ze in de thuiszorg gaan werken met beeldbellen en/of een medicijndispenser die automatisch de medicijnen aan de client geeft waardoor er minder vaak een collega naar toe hoeft.  

“Ondanks alle veranderingen is het nog altijd mooi en dankbaar werk. Het is fijn om tevreden cliënten te zien, dat geeft voldoening” meent Geja. Ook heeft ze sterk het gevoel dat ze op deze manier bijdraagt aan de samenleving.  

En dat is in de huidige pandemie best dubbel. “Straks is het zo ver dat wij ook onder druk komen te staan, dat we wellicht nog maar twee keer per week bij cliënten langs kunnen gaan om ze te douchen. Dat wij dus in een situatie komen waarbij zorg afgeschaald moet worden. Gelukkig is het nog niet zover!  

Elke werkdag bezoekt Geja ’s ochtends meerdere cliënten op haar ronde. Ze helpt met wassen en aankleden, medicatie en wondzorg. “Wij stimuleren dat onze cliënten zelfstandig kunnen zijn in hun eigen thuissituatie. Het mooiste is zelfs als we de cliënten weer uit de zorg kunnen krijgen, het punt dat ze ons niet meer nodig hebben.” 

In de middag vertrekt Geja naar kantoor om indicaties aan te passen, scholingsplannen te maken en voor andere coördinerende taken. Ze vind deze afwisseling prettig: aan de ene kant alle contacten onderhouden en aan de andere kant de randvoorwaarden verzorgen. Ze werkt standaard op dinsdag en woensdag, de andere uren zijn of ’s avonds of weekenddiensten. “Trouwens, we hebben nog vacatures open staan. Word jij mijn nieuwe collega?”