“Meer dan een opgeruimd huis” – in GrootHeerenveen

Tekst en beeld door (c) Riemie van Dijk voor GrootHeerenveen, april 2022

“Meer dan een opgeruimd huis.”

Wekelijks een opgeruimd huis is fijn, maar hulp in de huishouding is meer dan dat. Lipkje Visser (74 jaar) en Gerrit de Boer (83 jaar) uit Mildam vertellen graag wat hun hulp Helina van der Veer voor hen betekent.

“We zaten een beetje omhoog”, vertelt Lipkje Visser. “De ene heeft de ziekte van
Ménière en de andere fibromyalgie. Stofzuigen in huis deed Gerrit altijd al, want mijn handen en vingers doen zo zeer. Maar soms functioneert Gerrit beperkt vanwege zijn aandoening. Toen hij een keer viel en zijn rugwervel brak, kon hij tijdelijk niets meer.”

Iemand uit de kennissenkring tipte Lipkje om via de huisarts te vragen of ze in aanmerking kon komen voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Wmo. “Het was zo maar rond; geweldig!” Een periode lang hadden ze wisselende hulpen over de vloer. Dus vroegen ze Zorggroep Aardema of Helina, die al een keer was ingevallen, niet kon blijven. “Een wederzijdse klik is belangrijk,” weet Helina, “anders werkt het niet.” Inmiddels komt Helina al een jaar wekelijks over de vloer. “Eerst doen we een bakje en praten we de week bij”, vertelt ze. Het sociale aspect is belangrijk voor veel mensen. Ze delen lief en leed met hun hulp.

“We hebben beiden verlies in de familie meegemaakt”, memoreert Lipkje. “Dan is gedeelde smart halve smart.” Na de koffie gaat Helina aan het werk. “De ene week beneden, de andere week boven. In ieder geval de badkamer, de wc, de vloer; soms de ramen aan de binnenkant”, vertelt ze. “En bedden opmaken, want dat lukt niet meer. Alles is te pijnlijk en kost te veel energie”, vult Lipkje aan.

GENIETEN

“Elke keer dat Helina geweest is zeggen we: ‘Och wat lekker’”, zegt Gerrit de Boer. “Het is zó fijn dat alles wat je vroeger zelf deed en nu niet meer kunt, opgeruimd is. Wat ook fijn is, dat we nu tijd hebben voor leuke dingen, zoals de tuin, boekjes schrijven of schilderen.” Met hulp van Helina kunnen ze zo lang mogelijk op hun mooie plekje blijven wonen. “Een flatje, ik moet er niet aan denken”, griezelt Gerrit. “Hier genieten we van het uitzicht op de schapen en damherten”, besluit Lipkje. “Soms komen er zelfs reeën tot in onze voortuin.”

Kortom: een huishoudelijke hulp maakt blij. En Helina? “Dit werk geeft me veel voldoening, meer dan in de detailhandel waar ik jaren heb gewerkt. Ik maak mensen blij en het contact is heel leuk.”