Dagbesteding Nieuwehorne in GrootHeerenveen

Foto en tekst door (c) Janita Baron voor GrootHeerenveen, februari 2022

Mevrouw Lotty Woudstra: “De Dagbesteding betekent voor mij heel veel afleiding én plezier!”

“Als er geen grapje is dan verzinnen we wel een grapje!” stelt mevrouw Lotty Woudstra met een grote glimlach op haar gezicht. Thuis is ze maar alleen en dan duren de dagen best lang. Mevrouw Woudstra kijkt dan ook altijd uit naar de chauffeur die haar naar de dagbesteding van Aardema Zorggroep in Nieuwehorne brengt. Begeleider Nynke Kingma legt het kort en krachtig uit: “Het is een dagbesteding voor ouderen die nog zelfstandig wonen maar die eenzaam of alleen zijn, of waarbij de mantelzorger ontlast moet worden. We willen deze mensen geactiveerd houden en zorgen dat ze lekker in hun vel zitten!”

En dat gebeurt op allerlei manieren. De groep bestaat uit een wisselende samenstelling van 6 tot 8 mannen en vrouwen waarbij sommigen een halve dag komen en andere hele dagen. De activiteiten gaan van wandelen tot eten voorbereiden en van houtbewerking tot knutselen én spelletjes spelen. Want daar blijkt mevrouw Woudstra (1934) dol op. “Thuis kan dat niet in mijn eentje hè?! Dus ik speel hier graag Rummikub”.

“Door mensen, zoals mevrouw Woudstra, op te nemen in deze sociale groep zorg je ervoor dat ze niet verder vereenzamen” meent Nynke. “Je ziet dat mensen lekkerder in hun vel zitten. Door de activiteiten en de praatjes in groepsverband prikkelen ze elkaar. Als onze cliënten dat niet zouden hebben vereenzamen ze. En dat betekent dat ze lichamelijk én geestelijk achteruitgaan.” Dit heeft Nynke in de eerste lockdown letterlijk zien gebeuren. Dat vond ze moeilijk om te zien maar liet haar ook beseffen hoe belangrijk deze plek is voor hun cliënten.

Mevrouw Woudstra is heel blij met deze locatie. Ze geeft toe dat haar weekenden maar lang duren. “Ik kijk uit naar de dinsdag, woensdag en donderdag. Dan ben ik hier. Anders zijn alle dagen maar hetzelfde. Hier hebben ze een vruchtbare duim!” vult mevrouw Woudstra aan. Ze bedoelt hiermee dat er veel verschillende, leuke activiteiten bedacht worden. En daar wordt ze duidelijk blij van!